Kortebovägen 4, Bankeryd

036 - 12 61 12

info@automowerservice.se

MÅN-FRE 8:00 TILL 17:00

Kontakta oss

Get a Quote

Your message was sent successfully!

Something went wrong, try refreshing and submitting the form again.

Support & Underhåll

Vanliga frågor om robotgräsklippare

Är det tidskrävande att äga och använda en Husqvarna Automower®?

Nej, Husqvarna Automower® är väldigt enkel att använda. Du får hela tiden ett bra resultat utan att du som konsument behöver anstränga dig. När du väl har installerat roboten ser den till att hålla gräsmattan välklippt helt på egen hand, och du behöver inte göra någonting – oavsett om du är hemma, på jobbet eller på semester. Gräsmattan kommer ständigt att vara fin, utan att du behöver sköta själva klippandet.

Är den enkel att använda?

Ja, väldigt enkel. Produkten väger mycket lite i jämförelse med konventionella gräsklippare, bara 7–14 kg. Kontrollpanelen är lätt att förstå och använda – när robotklipparen väl är i gång sköter den sig själv.

Bullrar Husqvarna Automower®?

Inte alls. Ljudnivån i Husqvarna Automower® är mycket låg, 69 dB(A) ned till 58 dB(A) beroende på modell. Detta kan jämföras med vanliga gräsklippare som i genomsnitt har en ljudnivå på mellan 95 och 100 dB(A). Varken du eller dina grannar kommer att störas av robotgräsklipparen när den arbetar i trädgården.

Hur påverkar Husqvarna Automower® miljön?

Eftersom Husqvarna Automower® är batteridriven avger den inte några avgaser, och den faktiska energiförbrukningen är mycket låg. Driftkostnaden är bara cirka 100 till 500 kronor per säsong för förbrukad elektricitet, beroende på storleken på gräsmattan.

Mår man sämre som gräsallergiker när robotgräsklipparen åker runt och klipper gräset hela tiden?

Tvärtom. Om du är gräsallergiker kan Husqvarna Automower® verkligen vara en bra lösning för dig. Eftersom du inte behöver vara på plats när roboten klipper gräsmattan slipper du i stort sett helt att komma i kontakt med gräsresterna. Dessutom hålls gräset så kort att allergenerna inte hinner spridas i luften.

Använda Husqvarna Automower®

Hur installerar jag Husqvarna Automower®?

Det är enkelt att göra installationen själv. Följ bara instruktionerna i bruksanvisningen. Installationen tar 2–5 timmar, beroende på hur stor och komplex gräsmattan är. Säljaren eller serviceverkstaden kanske erbjuder installationstjänster också, men detta ingår inte i det rekommenderade cirkapriset.

Hur startar och stoppar jag Husqvarna Automower®?

När systemet har installerats sätter du på huvudbrytaren, trycker på START-knappen (om en sådan finns) och stänger luckan till knappsatsen. Du stoppar maskinen genom att trycka på den stora STOP-knappen.

Måste jag gräva ned kabeln i marken?

Nej. Det går att dra kabeln ovan jord med hjälp av de medföljande märlorna. Efter några veckor kommer den att vara övervuxen med gräs så att den inte längre syns. Vi rekommenderar att du klipper gräset så kort som det går i områdets ytterkanter, så att kabeln hamnar så nära marken som möjligt. Men om du vill gräva ned kabeln med en gång föreslår vi ett djup på 3–10 cm.

Vad händer om jag glömmer min PIN-kod?

Du måste kontakta återförsäljaren som hjälper dig att få fram PIN-koden.

Lämpliga trädgårdar

På hur stora ytor går det att använda Husqvarna Automower®?

Robotgräsklipparen kan användas på gräsmattor på upp till 5 000 m² +/-20 %, beroende på modell och hur komplex trädgården är.

Behöver jag fortfarande en vanlig gräsklippare?

Nej. Vi rekommenderar att du använder en trimmer längs kanterna för att ge gräsmattan en perfekt finish.

Vad gör jag om gräsmattan är större än 5 000 m²?

Du kan installera två eller fler maskiner som arbetar parallellt. Vi har många installationer med flera maskiner runt om i världen.

Kan jag använda Husqvarna Automower® i en liten trädgård?

Ja. Anpassa klipptiden efter din trädgård med hjälp av timerfunktionen. I Snabbguiden hittar du den modellspecifika klipptiden per timme, vilket hjälper dig att ställa in timern efter storleken på gräsmattan.

Kan man använda Husqvarna Automower® i alla typer av trädgårdar?

I princip ja. En gräsmatta du kan klippa med en vanlig gräsklippare kan du vanligtvis också klippa med robotgräsklippareDet blir kanske inte så mycket mer praktiskt om du har en mycket fragmenterad trädgård (som består av många små gräsmattor som inte hänger ihop) eftersom klipparen då måste flyttas runt manuellt. Under installationen måste du se till att roboten inte klipper områden som du inte vill ha klippta, t.ex. blommor, buskar, träd, stenar osv.

Klarar Husqvarna Automower® av ojämna gräsmattor?

Tack vare de stora hjulen klarar Husqvarna Automower® även av ojämna ytor mycket bra. Den klarar också sluttningar på upp till 45 % (24°) lutning. Det är bara små djupa hål som kan göra att roboten fastnar. Tvärtom är roboten liten nog att följa ojämnheterna i gräsmattan. Den skrapar inte i små kullar som många större gräsklippare gör.

Klarar Husqvarna Automower® smala passager?

Ja, Husqvarna Automower® klarar smala passager på ned till 60 cm bredd, beroende på vilken modell som används.

Kan Husqvarna Automower® upptäcka föremål som kläder och leksaker som ligger på gräsmattan?

Nej. Det är upp till ägaren att hålla gräsmattan fri från sådana föremål. Alla föremål som är tillräckligt små för att roboten ska kunna köra över dem kan skadas, och de kan i sin tur också ge upphov till skador på maskinens knivar. Se därför till att det inte finns några små föremål på gräsmattan innan du sätter i gång Husqvarna Automower®.

Hur fungerar det med kottar, grenar och frukt som ligger på marken?

För att maximera knivarnas livslängd bör du kratta eller samla ihop den här typen av föremål med jämna mellanrum. De skadar inte klipparen men knivarna slits snabbare. Trädgrenar kan också skada eller böja knivarna vilket ger dåligt klippresultat.

Jag har en fin blomsterrabatt och träd som jag vill skydda. Går det?

Om du har dragit kabeln på rätt sätt runt rabatter, träd, buskar och andra föremål som du vill skydda kan Husqvarna Automower® inte skada dem eller komma in på det område där de befinner sig.

Hur klarar Husqvarna Automower® riktigt långt gräs?

Om gräset är mycket långt och kraftigt bör du öka klipphöjden, för att sedan gradvis minska den till önskad nivå. Vid mycket extrema förhållanden kan gräsmattan behöva klippas med en vanlig gräsklippare innan robotgräsklipparen tar över.

Jag har mycket mossa i gräsmattan. Hur påverkar det Husqvarna Automower®?

Faktum är att det är robotgräsklipparen som påverkar mossan. Det beror på att gräset växer bättre när det klipps hela tiden, vilket i sin tur gör att mossan gradvis försvinner från gräsmattan.

Kan klipparen klippa gräset även när det regnar?

Ja, Husqvarna Automower® klarar att klippa gräs i alla typer av väder och är konstruerad för att hantera blöta förhållanden. Vi rekommenderar dock att du tar in klipparen vid extremt väder som störtregn och stormar.

Kan klipparen klippa gräset även när det är mycket varmt?

Klipparen är konstruerad för att fungera vid temperaturer på upp till omkring 45 ºC. Från och med cirka 25 ºC blir klipp- och laddtiderna kortare för modeller med NiMH-batterier, då dessa batteriers kapacitet minskar under varma förhållanden. Ytkapaciteten förblir dock oförändrad. Modeller med litiumjonbatterier fungerar lika bra i alla temperaturer.

Kan Husqvarna Automower® användas på två olika platser, om jag till exempel vill kunna använda klipparen vid sommarstugan eller dela den med en granne?

Ja. Om du köper två laddstationer och två slingkablar kan du ha två separata installationer och använda samma robot på båda ställena.

Klipparens system och navigation

Vilka är fördelarna med att klippa gräsmattan i ett oregelbundet mönster?

Genom att klippa i ett till synes slumpmässigt mönster i olika riktningar, får du en mattlik gräsmatta i hela trädgården. Det är sedan tjugo år tillbaka också det bevisat mest tillförlitliga sättet att täcka hela gräsmattan så att inga delar lämnas oklippta. Dagens GPS-teknik med överkomligt pris är inte tillräckligt tillförlitlig och har inte den precision som krävs för att ge en förbättring jämfört med slingkabeln och det slumpbaserade system som används med Husqvarna Automower® för närvarande.

Vilka är fördelarna med ett system med begränsningskabel som avgränsar klippområdet?

Det är ett mycket robust och tillförlitligt system som ser till att klipparen alltid håller sig inom gränserna, i alla väder och trädgårdsförhållanden. Det är dessutom ett mycket enkelt och tydligt sätt att bestämma gränserna.

Kan Husqvarna Automower® utrustas med GPS?

Välutrustade modeller som 430X och 450X har en inbyggd GPS som förenklar installationen och hjälper till med navigationen. Det finns också modeller som är utrustade med GPS-kommunikationsenheter som fungerar som spårare om produkten blir stulen. Med denna enhet kan användaren kommunicera med klipparen via SMS eller en iPhone-app.

Säkerhet

Kan barn leka på gräsmattan medan Husqvarna Automower® är i gång?

Även om Husqvarna Automower® har mycket låg effekt kan fingrar och tår ändå kapas om de kommer i kontakt med kniven. En inbyggd säkerhetsfunktion gör att knivarna stannar automatiskt om klipparen lyfts upp eller vänds. Avståndet mellan chassit och kniveggen är dessutom extra långt för att undvika att fötter och händer av misstag kommer i kontakt med knivarna. Men vi rekommenderar ändå att du stänger av robotgräsklipparen om små barn leker på gräsmattan.

Är Husqvarna Automower® utrustad med tjuvlarm?

Ja. Automower® har flera stöldskyddssystem som du kan aktivera. Allra viktigast är installationslåset: Automower® kan inte användas utan den personliga PIN-koden. Tack vare installationslåset fungerar inte Automower® i någon annan installation än din egen. Tidlåset begär att den fyrsiffriga PIN-koden anges med ett intervall som du bestämmer själv. Larmsystemet kräver att du anger PIN-koden när Automower® stoppas. Annars går larmet i gång. Dessutom finns en GPS-spårare för GPS-kommunikationsenheten som tillbehör för de flesta modeller.

Kan Automower® vara farlig för katter och hundar?

Nej. Enligt våra erfarenheter brukar husdjur respektera Automower® och lämna den i fred. Dock är Automower® utrustad med sensorer som gör att klipparen vänder och väljer en annan riktning om den råkar på ”föremål” som husdjur. Om klipparen ändå skulle köra in i ett husdjur blir krocken väldigt lätt, och det är osannolikt att kollisionen skulle ge upphov till några skador.

Underhåll och service

Var kan jag få tag på service- och reservdelar?

Du kan serva maskinen vid närmaste serviceverkstad. Du hittar den med hjälp av funktionen Hitta återförsäljare.

Hur länge håller batteriet?

Detta beror på storleken på gräsmattan och inställd drifttid för klipparen. Om du använder Husqvarna Automower® 6 månader om året på en 800 m² stor yta, kommer batteriet att hålla 2–4 säsonger. För att spara på batteriet bör du ställa in timern efter gräsmattans storlek. Under torra perioder kan du enkelt minska drifttiden utan att förlora prestanda.

Hur länge håller knivarna?

Knivarnas livslängd beror på jord- och grästyp. De håller normalt 1–2 månader på 1 000 m². Du kan byta ut lättviktsknivarna på fem minuter med hjälp av en vanlig skruvmejsel.

Måste den förvaras inomhus under vintern?

Ja, om du inte måste klippa gräset på vintern. Innan du ställer undan roboten för vintern bör du rengöra den och torka den torr. Klipparen ska sedan förvaras på en torr och frostfri plats. Vi rekommenderar att du också förvarar laddningsstationen inomhus över vintern. Slingkabeln bör du lämna kvar i gräsmattan.

Hur ska jag sköta Husqvarna  Automower® för att hålla den i så bra skick som möjligt?

För att klipparen alltid ska ge ett perfekt klippresultat är det viktigt att du byter ut knivarna regelbundet. Beroende på hur stor gräsmattan är bör du då och då lägga några minuter på att ta bort gräs från hjulen och chassit.

Köpa Husqvarna Automower®

Var kan jag köpa Husqvarna Automower®?

Du hittar närmaste återförsäljare med hjälp av funktionen Hitta återförsäljare här på webbplatsen.

Hur mycket kostar Husqvarna Automower®?

Priset varierar mellan cirka 13 000 och 49 000 kronor, beroende på vilken modell du köper.

Automower®Connect

Hur stor mängd data förbrukar gräsklipparens SIM-kort varje månad?

Cirka 25 MB per månad när gräsklipparen används.

Kan jag se hur mycket som finns kvar på ett SIM-kort av kontantkortstyp?

Nej, du måste kontakta operatören för att få reda på det.

Vilken sorts SIM-kort kan jag använda?

Mini-SIM (abonnemang eller kontantkort) som har stöd för 2G GPRS.

Jag har glömt lösenordet till inloggningen till appen. Hur gör jag nu?

Använd funktionen för återställning av lösenordet, på appens inloggningssida.

Hur byter jag lösenord för inloggningen till appen?

Via menyn för kontoinställningar i appen.

Kan jag byta den e-postadress som jag använder när jag loggar in?

Nej, du måste skapa ett nytt konto för den nya e-postadressen. Alla gräsklippare måste paras ihop igen med det nya kontot.

Kan jag byta gräsklipparens PIN-kod via appen?

Nej, gräsklipparens PIN-kod och andra säkerhetsinställningar går inte att byta via appen.

Vad gör man med kommandot ”Ta bort ihopparning till gräsklippare” i appen?

Ihopparningen mellan ditt konto och gräsklipparen tas bort. Alla andra konton som har parats ihop med gräsklipparen har fortfarande full åtkomst till gräsklipparen.

Hur tar jag bort ihopparningen för alla konton?

Via gräsklipparmenyn.

Varför stannar gräsklipparen i cirka tio sekunder efter det att jag ändrat en inställning i appen?

Det är helt normalt att den gör så.

Så här installerar du din Husqvarna robotgräsklippare

När du äger en Husqvarna Automower® handlar allt om användarvänlighet, något som märks på en gång eftersom till och med installationsprocessen har finjusterats. Här är en guide om hur du enkelt installerar en Husqvarna robotgräsklippare. Klicka på bilden för att se installationsfilmen:

Automower concept/installation film 2013, (SE) - How to use film

Börja med att ta en titt på gräsmattan. För att minimera risken för att gräsklipparen fastnar eller skadas måste gräset rensas från alla stenar, grenar, verktyg, leksaker och liknande hinder. Om gräset är mer än 10 cm högt rekommenderar vi att du klipper det en sista gång med en vanlig gräsklippare.

1. Placera ut laddstationen


Placera laddstationen på plan mark mitt i klippområdet med lite fri yta runt omkring. Se till att stationen inte står i direkt solljus och befinner sig utom räckhåll för vattenspridare och nära ett eluttag.

2. Ladda batteriet


När laddstationen är på plats är det dags att ladda robotgräsklipparen. Sätt robotgräsklipparen i laddstationen och gå vidare till nästa steg. Det tar 80–100 minuter att ladda upp ett tomt batteri.

3. Lägg ut begränsningskabeln


Begränsningskabeln läggs ut längs gräsmattans kanter för att definiera klippområdet. Fäst den i marken med de särskilda märlor som finns i installationspaketet. Nu vet robotgräsklipparen exakt var den ska svänga. Skapa "öar" med hjälp av kablar runt rabatter och buskar för att förhindra att gräsklipparen kör in i dem.

4. Lägg ut guidekabeln


Syftet med guidekabeln är att leda Husqvarna Automower® tillbaka till laddstationen när det behövs. Anslut ena änden av kabeln till laddstationen och lägg sedan ut kabeln till den bortersta delen av gräsmattan så att robotgräsklipparen enkelt kan hitta den. Anslut den andra änden till begränsningskabeln på den plats där kablarna korsar varandra. Anslut sedan både begränsningskabeln och guidekabeln till laddstationen.

5. Slappna av


Slå på Husqvarna Automower®, ange din fyrsiffriga PIN-kod och ställ in klipphöjden och arbetstiden. Det är allt! Robotgräsklipparen laddas upp tills den är redo. Sen ger den sig iväg – och du har klippt gräsmattan själv för sista gången.

Du har köpt din robotklippare för att du skall slippa underhåll och arbete. En Automower kräver minimalt med tillsyn, men det är några saker du ändå bör tänka på för att försäkra dig om många problemfria år utan manuell gräsklippning.

1. Kaross. Du bör ta för vana att regelbundet se över din klippares chassi och underrede för att försäkra dig om att inget gått sönder samt att inte grenar och gräs förhindrar klipparen att jobba som den skall. Stäng först av klipparen. kontrollera sedan att chassit är helt och intakt, vänd sedan på klipparen och borsta bort gräs och dyl. med en vanlig diskborste.

2. Knivar. Du bör byta knivarna minst 1 gång per månad under säsongen. Detta borgar för att du inte bara får en grönare och friskare gräsmatta, tack vare att klippsnitten blir raka och rena. Själva klipparen behöver heller inte arbeta lika hårt varvid du förlänger batteriets och hela klipparens livslängd avsevärt.

3. Batteri. Olika batterier kräver olika handhavanden för att nå maximal livslängd.
Äldre batterier mår bra att laddas ur helt innan man laddar upp dom fullt. Dessa är också känsligare för längre förvaringar då de har en tendens att ladda ur sig själva och då också ta skada med minskade driftstider som följd.
Nyare batterier är mindre känsliga för längre förvaringar samt hur de laddas.
Generellt sett är det dock bra om batteriet inte står oövervakat en hel vinter samt att man tar för vana att göra några funktionstester under säsongen. Fråga oss gärna om vilket batteri som sitter i din klipparmodell och hur du på bästa sätt tar hand om det.

3. Service. Din Automower är byggd för att klara tuffa förhållanden. Den skall klara regn, sol, ständig markfukt, mm. Det är dock en bra investering att 1 gång om året se till att göra en riktig service, utförd av en auktoriserad servicetekniker. Vid en service går man inte bara noggrant igenom maskinen och byter ut slitna delar. Den okulärbesiktigas, rengörs och uppdateras även med den senaste mjukvaran.
Vill du vara säker på att din klippare är redo för säsongen bör du lämna in den till oss under hösten. Vi vinterförvarar då maskinen åt dig med ständig underhållsladdning i ett tempererat och övervakat utrymme. Du får tillbaka en genomgången och fullservad maskin som är redo för en ny säsong med tufft arbete i din trädgård.

Om din gräsmatta redan är väl underhållen behövs inte mer än en lätt krattning när marken har torkat ut. Problemområden bör emellertid behandlas snabbt, eftersom de kan påverka din gräsmatta och göra det mer mottagligt för ogräs och sjukdom.

Ett vanligt problem är ojämn mark. Låga fläckar orsakar dålig dränering, medan höga fläckar ofta skalas av gräsklipparen. Eftersom dessa situationer skapar dåliga odlingsförhållanden för gräs bör du ta en spade och skära bort områden som som står upp och fyll i jord där det saknas.

Du bör också kontrollera att din gräsmatta inte är för tätt packad. Ett enkelt knep för att avgöra om jorden är för tät, är att trycka ner en gaffel i gräsmattan. Om tänderna inte med lätthet tränger djupare än 5 cm bör du lufta mattan. Detta görs med en pipluftare som plockar ur små pluggar med jord för att lätta upp och lufta ur mattan.
Obs, var försiktig med pipluftaren så du inte kör över din slingkabel..

Även om jorden är ordentligt förberedd, kan du fortfarande ha problem med ogräs. Kontakta oss gärna för tips och råd på hur du blir av med ditt ogräs.

Så här sköter du jorden

Jorden i din trädgård är en levande organism som behöver luft, vatten och näring. Därför är luckring – eller jordbearbetning – av största vikt för en frisk trädgård. Och därför har vi sammanställt en guide i ämnet.

Allteftersom tiden går blir jorden under gräsmattan och i blomrabatterna mindre frisk. Den kan bli för kompakt, vilket betyder att de små fickorna av luft under ytan pressas samman så att jorden förlorar sin struktur. När det händer kan vatten och näringsämnen inte längre tränga ner i jorden och det blir svårt för rötter att växa och växter att frodas. Det ställer krav på jordbearbetning, eller luckring, vilket helt enkelt innebär att gräva i jorden och lägga till näringsämnen eller jordförbättringsmedel i form av kompostmaterial eller matjord för att lufta jorden. När du gräver kan du välja mellan olika tekniker:

Grundgrävning

Ta en spade och gräv, vänd runt jorden och hacka den. Om det behövs tillsätter du näringsämnen och humus till jorden innan den läggs tillbaka.

Enkelgrävning

Med enkelgrävning kan du effektivt täcka in trädgårdsytan så att den får enhetlig standard. Dela in ytan i remsor och gräv ett litet dike, cirka 25–30 centimeter brett och en spadlängd djupt. Lägg jorden på sidan och lämna diket tomt. Flytta till nästa remsa, lyft samma mängd jord från denna och häll den i det första diket samtidigt som du bryter upp klumparna. Fortsätt på detta sätt tills hela trädgården har bearbetats. I slutet fyller du det sista diket med den jord du lade åt sidan från det första diket.

Ytbearbetning

Om jorden inte är för kompakt kanske det räcker med en ytlig bearbetning. Använd en tandad kratta eller kultivator och försök att låta bli att störa jordstrukturen under 5–8 centimeters djup.

Tillvägagångssätt utan grävning

Om gräsmattan är i gott skick kanske du inte behöver gräva. Det bör räcka att lägga på 6–10 centimeter med mat- eller kompostjord. När det är dags att plantera krattar du bort kompostjorden innan du sår nya frön.

När du ska låta bli att gräva

Om jorden är alltför fuktig ska du inte gräva eftersom du då kan skada jordstrukturen.

Slutligen ska du komma ihåg att nyckelordet är lös. Dina växter behöver mineraler, luft, vatten och organiskt material för att frodas. Det bästa sättet att ge dem detta är att bearbeta och vända jorden och lägga till mat- och kompostjord.

Gör trädgården redo för våren

Våren är snart här och det är äntligen dags att kavla upp ärmarna och sätta på sig trädgårdshandskarna. Vi har gjort en lista som kan hjälpa dig att lägga grunden till en fantastisk trädgård.

1. Rensa upp, blås bort och räfsa


När snön har smält och jorden har börjat torka upp är det dags att komma igång med vårstädningen. Först av allt tar du en räfsa eller lövblåsare för att ta bort lövlager som kan göra så att gräset möglar och förmultnar. Löv och annat kvarlämnat organiskt material blir ett utmärkt tillskott till komposten.

2. Ta bort ogräs


Ta bort allt ogräs så snart som möjligt, innan solen ger det energi att börja växa. Klipp bort vissna blad från odlade delar av trädgården.

3. Luckra upp jorden


Uppluckring av jorden gör det möjligt för syret att nå växternas rötter och ger samtidigt en snyggare rabatt. I mindre rabatter klarar du dig bra med handverktyg, men om du arbetar med större ytor är en jordfräs mycket bättre. Det går också att sätta fast ett jordfrästillbehör på en del av Husqvarnas trimmers, vilket betyder ett verktyg mindre i trädgårdsskjulet.

4. Beskär träden


Fruktträd behöver beskäras för att hålla sig friska och bära frukt. Beskärningen bör utföras under våren, men var försiktig så att du inte gör det för tidigt, eftersom snittytorna kan torka ut om temperaturen går under nollstrecket. Observera att träd som bär stenfrukt, exempelvis körsbär, aprikos, plommon och persika, inte ska beskäras på våren.

Cultivate the soil with a trimmer attachment

5. Klipp häckarna


Lövhäckar bör helst klippas under vintern eller tidigt på våren. Barrväxter ska hellre klippas under växtperioden, en gång under tidig vår och sedan en gång till mitt i sommaren.

6. Klippa gräsmattan


Gräset behöver tid för återhämtning efter vintern, så klipp inte gräset för kort de första gångerna. Med en gräslängd på 5–9 cm får du en fin, hållbar gräsmatta som är klar att användas.

7. Trimma gräsmattan


Om du vill att gräsmattan ska vara riktigt snygg får du inte glömma att trimma kanterna.

8. Inventera motorverktygen


Se till att trädgårdsutrustningen är klar att användas under den nya säsongen. Ladda det som behöver laddas och slipa det som behöver slipas.

9. Hjälp fåglarna


Om du vill ge fåglarna ett hem i din trädgård är det nu du ska sätta upp en fågelholk.

10. Rengör uteplatsen


När uteplatsen är rengjord är du redo att ta ut en stol och njuta av den första varma och soliga dagen med en härlig kopp kaffe.

Så här vattnar du gräsmattan

Det är viktigt att vattna på rätt sätt för att få en grön och frisk gräsmatta. Här är Husqvarnas tips om hur du vattnar gräsmattan på bästa sätt.

En uttorkad gräsmatta kan bli brun och skör och till och med dö. För mycket vatten trycker å andra sidan ut luften ur jorden och gräset får inget syre, vilket gör att det kan ruttna. Hemligheten bakom en fantastisk gräsmatta är att hålla den lagom vattnad – hela tiden. Du får bäst resultat om du vattnar rikligt men inte för ofta.

Tecken på uttorkning

I en del klimat, till exempel i norra Europa, behövs mycket lite eller ingen vattning. Men i varmare och torrare delar av världen måste gräset vattnas regelbundet så att det inte torkar ut. Här är några tecken på att gräsmattan håller på att bli uttorkad:

  • Gräset ändrar färg till ljusgrönt och gulnar sedan
  • Löven rullar ihop sig och skrumpnar
  • Dina fotavtryck stannar kvar längre på gräset

När ska jag vattna?

Tidigt på morgonen är den bästa tiden att vattna de flesta gräsmattor. Gräset har hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt eftersom solen inte har hunnit värma upp gräsmattan. Men det minst slösaktiga alternativet är att vattna på kvällen. Var bara försiktig med mängden vatten så att det inte fastnar på bladen över natten och skapar en fuktig miljö – som är perfekt för svamp att växa i.

Hur ofta och hur mycket?

Om det inte regnar ska gräsmattan vattnas två gånger i veckan, med 10 till 15 millimeter varje gång. Om gräsmattan inte får tillräckligt med vatten tvingas rotsystemet upp till ytan där vattnet finns och därmed blir gräset ännu känsligare för torka. Använd en regnmätare för att kontrollera hur mycket vatten som kommit på gräsmattan. Anpassa även vattentillförselns hastighet efter den jordtyp gräsmattan ligger på och se till att vattnet har tid att sjunka in medan bevattningen pågår.

Vilken utrustning ska användas?

Det är enkelt och bekvämt att vattna trädgården med en vattenspridare. Vattenspridare kan ställas på marken eller på stativ eller flyttas runt på gräsmattan under vattningen. Om du ansluter vattenspridaren till en bevattningsdator kan du till och med åka på semester och vara trygg med att gräsmattan och växterna blir omhändertagna.

Många gräsmattor har partier som kräver mer vatten än resten av gräsmattan. Installera en regntunna och använd det uppsamlade vattnet för att vattna dessa partier manuellt.

Automowerservice